Gamle ting

Alle genstande, der ikke er antikke (ca. 100 år gamle), kalder vi for gamle ting. Opdelingen kan indimellem være lidt kunstig at opretholde, men det er dog en hjælp for nybegyndere, der ønsker sig noget antikt eller blot noget gammelt. Ting, der er gamle, kan ydermere være sjældne, selvom de ikke behøver at være det. Her på websitet planlægger vi en del artikler om gamle ting, som alle brugere ligeledes er velkommen til at bidrage til. Brug venligst e-mail adressen via linket kontakt, hvis du er specialist i bestemte gamle ting, som der endnu ikke er skrevet noget om på auktion-antik. Vi giver honorar for rettighederne til dine artikler.

Gamle og sjældne ting

Gamle sjældne ting kan i princippet indbefatte alle mulige ting. Nogle af de gamle ting, der nyder størst interesse fra samlere, er frimærker, mønter og bøger. For entusiasterne er der heldigvis tonsvis af disse ting og sager til salg hele tiden på auktioner. Det bedste måde at gøre et godt køb af f.eks. sjældne mønter, er naturligvis at sætte sig ind i, hvad der er noget værd, og hvad der ingen værdi har. Dernæst kan der være en del fornuft i at købe ubesete møntsamlinger (rodekasser), hvor sælger formodes intet at kende til værdien af gamle mønter. Det kræver naturligvis noget held at ramme den rigtige rodekasse, hvor de sjældnere mønter er gemt. Ud over det, så har samlere det jo med at opbygge helheder i deres møntsamlinger: De ønsker f.eks. at have alle årgange af den danske 25 øre. Derfor er det altid svært at vide, hvad en given mønt eller flere mønter kan løbe op i, hvis de rette samlere byder hinanden op på en mønt-auktion. Det samme gælder for frimærke-samlere.

Med bøger forholder det sig lidt anderledes. Det drejer sig ganske vist stadig om bestemte udgaver af genstande, men for gamle bøgers vedkomne drejer det sig for det meste kun om første udgaver helst på originalsproget. Bogsamlere er indimellem et specielt folkefærd, der ud over det at samle, også føler dyb æstetisk nydelse ved bestemte bøger. En bog behøver ikke blot være noget tekst, men kan nemt være et helt lille kunstværk, hvor indbinding og illustrationer m.v. får stor betydning.

Hvis vi ser på interessen for gamle ting helt overordnet, så er det ofte historien bag eller "sjælen" i tingene, som gør dem særligt attråværdige. Genstande med en anekdote, altså det forhold, at der knytter sig en lille historie til en ting, er i øvrigt blevet hotteste mode i erhvervslivet, der med et moderne udtryk kalder sådanne relationer for oplevelsesøkonomi. Folk vil ikke bare købe en genstand, de vil også have en historie med f.eks. dette pund smør er lavet af Maren på gården i Morud. På samme vis gælder det, at historier om gamle ting, er penge værd.