Antikviteter

Et emne, der optager mange mennesker er antikviteter. Ting, der har opnået denne flotte betegnelse, er som hovedregel mere end 100 år gamle. Hvad der oftest er mere interessant, er den historie, som tingen har igennem brug og tilhørsforhold og selvfølgelig også dens særegne udformning, raritet og stand.

Antikviteter med historie

Når fagfolk taler om værdien af antikviteter, så ser de ikke blot på genstandens generelle markedsværdi eller auktionsværdi. Genstandens normale værdi skal naturligvis lægges fast helt indledningsvis, men derefter er det antikvitetens baggrund, der kan løfte værdien betydeligt.

Dette gælder især, hvis antikviterne har tilhørt mennesker, der i en eller anden sammenhæng er kendte for det ene eller det andet. Også den personlige anekdote kan hæve værdien af antikviteter.

Hvor sjælden er antikviteten

Antikviteters raritet er naturligvis meget afgørende for vurderingen i kroner og øre. En antikvitet kan dog være nok så sjælden uden, at nogen er interesseret i den, og så er der jo intet marked for tingen. For at blive i samme sprogbrug, så kan man dog generelt sige, at det hører til sjældenhederne, at antikviteter ikke kan sælges til nogen. Folk samler i reglen på de mærkeligste ting, så nærmest hvad som helst kan sælges, blot det er antikt. Derfor er det altid en god idé at gemme alt, hvad der er gammelt, for det bliver en dag antikt istedet for at være ragelse!

Standen af antikviteter

Hvilken stand antikviteter er i, betyder som oftest op til 100% på prisen - den ene eller anden vej. Det er altså meget vigtigt, om f.eks. en antik fajance-skål har skår eller afbrækkede hanke. Er genstanden klinket eller på anden vis repareret, så betyder det også en del for prisen i den negative retning. Restaurerede genstande er det lidt vanskeligere at sige noget generelt om. Visse restaurerede antikviteter opnår bedre priser, end det ville være tilfældet, hvis de ikke var blevet restaureret. Andre genstande opnår dårligere priser, især hvis restaureringen ikke er udført efter alle kunstens regler.