Auktion

Danskerne ynder at gå på auktion, faktisk så meget at der er tale om en slags nationalsport. Tidligere fandt man auktioner i sit lokalområde, og det var stort set den eneste mulighed, som man havde. Som begreb har auktion har vel altid været omgærdet af lidt snopperi, især hvis vi taler om auktioner for møbler og andet indbo. Kræmmermarkeder og loppemarkeder opfattes den dag i dag, som hestehandlernes paradis, hvor der er plads til god hygge, en sladder og en masse ragelse

Mange former for auktion

Der findes et væld af auktionsformer. De kan handle om biler, både, huse og populær er møbelauktioner og andet indbo. Med internettet er der tilmed kommet mange flere auktioner til, og de gamle auktionshuse har mødt stærk konkurrence. Nogle auktionshuse har dog forstået at indrette sig på de nye tider, og tjener gode penge på deres netauktion. Derfor bør der siges et par ord om netauktioner.

Netauktioner til gavn for os andre

Efterhånden er danskerne blevet mere og mere trygge ved at handle over nettet, og denne tendens har også slået igennem, når vi taler om auktion på nettet. Hver eneste dag omsættes der for millioner af kroner på danske netauktioner, og selvfølgelig endnu mere, hvis vi tager de udenlandske auktioner med, hvoraf f.eks. Ebay er vældig populær. Sikkerheden daler dog noget angående de udenlandske auktioner: Ikke så meget fordi det er farligere at overføre penge osv., men rettere fordi der foregår en del fusk f.eks. på Ebay. Der er en del danskere, som har betalt for varer, som de aldrig har set noget til: Og hvad stiller man så op? Heldigvis har de fleste auktioner på nettet indført et rating-system, så køberne kan se andre køberes vurdering af sælgernes service og seriøsitet.

Auktion i dagens Danmark

Med de mange nye auktioner, der er blomstret op i de senere år, bliver udvalget bedre og bedre, og priserne presses også begge veje. Dels opnår man tit bedre priser på sin auktion, fordi mange flere har adgang til at se de varer, der bortauktioneres, dels øges konkurrencen blandt auktionsfirmaerne, så priserne på salær falder. Det er dog fortsat temmelig mange procent i salær, som forlanges af de gamle auktionshuse. På sin vis er det naturligvis i orden, at de skal have et højere salær end en auktion, hvor der ingen valuar er (en valuar er den sagkyndige som vurderer en genstands værdi osv.), men flere og flere vælger at sætte auktionsgenstande til salg på en auktion uden valuar.

NETAUKTIONER

I de senere år er de danske netauktioner blevet flere og langt mere besøgt, end det hidtil har været tilfældet. Flere af de traditionelle auktionshuse er ligeledes at finde på internettet nu. Nogle netauktioner har mange gode interaktive muligheder for at se close-ups af genstande til salg, byde på varerne osv. Andre auktionshuse nøjes med at lægge deres katalog online, så de faste kunder kan se, hvilke varer der kommer under hammeren ved næstkommende auktion. Ud over de traditionelle auktionshuse, ser man også nogle nye danske netauktioner, som ikke førhen har været auktionshuse.

Der findes en del ældre auktionshuse både i København og i provinsen. Her er der kun plads til at nævne nogle af de markante danske auktionshuse, der tilbyder online auktioner.

BRUUN RASMUSSEN KUNSTAUKTIONER

Bruun Rasmussen Kunstauktioner er et foretagende med mere end 50 år på bagen. Firmaet har kontorer i Bredgade og på Havnen i København samt i Vejle og i Århus. Derudover er Bruun Rasmussens Kunstauktioner et internationalt navn med repræsentanter i USA, Frankrig og Spanien. Bruun Rasmussen online auktion tilbyder dels netauktioner men også traditionelle hammerslagsauktioner. Sidstnævnte kan man indlægge et såkaldt kommisionsbud på, der i princippet fungerer, som et maxbud indsendt til auktionshuset inden auktionen finder sted. Bruun Rasmussen tiltrækker i særlig grad varer i den høje ende af prisskalaen, hvorfor man stort set altid kan se mange sublime og originale møbler, kunstværker og meget mere. Sælger betaler et såkaldt indskrivningsgebyr på 100,-kr samt 16 % af hammerslagsprisen. Køber betaler 25 % salær af hammerslagsprisen. En særlig smart funktion på Bruun Rasmussens online auktion er en zoom-funktion på fotos taget af varerne: Det muliggør en rimelig vurdering af effekternes stand m.v.

LAURITZ.COM NETAUKTION

Oprindeligt Lauritz Christensens Auktioner. Auktionshuset blev grundlagt i København i 1885. Det blev drevet af familien frem til 1998, hvor Bengt Sundstrøm købte firmaet. Allerede året efter afholdtes den første netauktion under det nye navn Lauritz.com. En vigtig beslutning var taget, nemlig den at auktionshuset udelukkende skulle være en netauktion, hvilket tiden har vist, var et strategisk klogt træk af den nye ejer. I dag er Lauritz.com etableret i Danmark, Sverige, Norge og Tyskland og omsatte for DKR. 363 mill. i 2004. Auktionsformen er ganske simpel: Man byder på en varer, som ved almindelige auktioner. Man kan også foretage et maxbud, således at man automatisk overbyder andre, der ikke har budt mere end ens maxbud. Auktionerne varer 7 dage. Sælgere kan indlevere varer på adskillige adresser i Nordeuropa og med få undtagelser vurderes varerne af en professionel valuar. Sælger betaler 10 % af hammerslagsprisen dog minimum 250,-kr. Køber betaler 20 % salær samt hammerslagsgebyr på 25,-kr

GAUGUIN AUKTIONSHUSET

Gauguin Auktionshuset er en af de nyere netaktioner i Danmark, der forsøger at udfordre de etablerede online auktioner og traditionelle auktionshuse med lavere udgifter for sælger. Sælger betaler 250,-kr for vurdering og præsentation, og køber betaler 25 % af hammerslagsprisen. Gauguin betegner sig selv som en online auktion for finere indbo og effekter. Gauguin er vokset kraftigt på kort tid, ikke mindst pga. af de lave omkostninger for sælger. Man byder på Gauguin på samme vis som mange af de øvrige auktioner altså med et maxbud.

QXL.DK NETAUKTIONER

QXL.dk minder meget om det amerikanske Ebay. Det er udelukkende online auktioner inden for stort set alle tænkelige varegrupper. Der er ingen vurdering af effekterne, så megen handel skal gøres på købers mavefornemmelse. Dette forhold har dog den positive side, at køber intet salær betaler. Sælger betaler et symbolsk oprettelsesgebyr samt et såkaldt successalær på mellem 2-6 % afhængig af hammerslagsprisen. Når salæret er så lavt, så ser man samtidig en masse mindre ting til salg, som det aldrig kan betale sig at indlevere til en af de mere etablerede auktioner, fordi mindstesalæret som regel æder hele gevinsten op. Alt i alt er netauktioner uden valuar lidt risikobetonet, hvis det drejer som om værdifulde genstande, da man er meget udleveret til sælgers korrekte oplysninger. På den anden side kan man også gøre nogle rigtige gode køb, hvis man ved mere end sælger (og de andre brugere) om specifikke effekters værdi.