Dansk design
Alle møbler er jo i princippet design møbler. Nogen må jo have haft idéen til designet, og ført det ud i livet. Ofte er det dog sådan, at vi taler om design af møbler i den forstand, at der står en eller anden mere eller mindre berømt møbeldesigner bag. Det er naturligvis en jungle at finde rundt i de mange navne og stilarter inden for design møbler. Derfor kan det anbefales, at man måske udvælger de design af møbler, som man allerbedst synes om, hvis man da har tænkt sig at samle. Prisen for den pågældende designers møbler er naturligvis også meget væsentlig, så derfor er det måske en god idé at afstemme ambitionerne en anelse til pengepungens vægt.
Danske design møbler
Af flere omgange har Danmark sat sig selv på verdenskortet, hvad angår design af interiør. Især fra 1920'erne, begyndende med prominente skikkelser såsom PH (Poul Henningsen), og frem til sendt i 1970'erne, med afsluttende designere såsom Verner Panton, har Danmark lavet designmøbler, der faktisk var helt suverænt. Siden har der været en anelse nedgang for danske designmøbler, men en ny dygtig generation af ivrige og kreative designere er måske på vej. Vi har skrevet en særskilt artikel om dansk design, som du kan læse, hvis du brænder herfor. Desuden har vi også behandlet mange af de store danske designere særskilt, så du måske kan lære nogle af dem bedre at kende.
Internationale design møbler
Der har været bestemte stilarter afhængig af hvilken periode, der tales om. Internationalt set har design møbler indtil omkring 1900-tallets begyndelse været præget af såkaldte epoker, hvor ikke blot møbler og andet interiør påvirkes af internationale stemninger, men hvor også arkitektur, billedkunst osv. antager nogle af de samme formmæssige principper. I 1900-tallet begynder det at blive langt vanskeligere at tale om én egentlig fremherskende stilart, da der kommer så meget damp på kedlerne, at der udvikles en masse forskellige design møbler indimellem uafhængigt af internationale modeluner.
Dansk design
I denne artikel kigger vi på dansk design i flere afskygninger: dansk porcelæn, dansk sølv, danske møbler og danske lamper. Der har været mere eller mindre gode perioder i dansk designs historie. Den cirka 50-årige periode fra 1920'erne til 1970'erne var i sandhed en guldalder for dansk design, men de forudgående århundrede bød også på godt dansk håndværk og design. Hvis man skal sige noget generelt om dansk design, så kan det være, at det ofte har været drevet af to ting: det gode håndværk og de gode anvendelsesmuligheder (god funktionalitet). Dette er især sandt for det 20. århundredes danske design, hvor tidligere tider måske var mere underlagt andre strømninger i verden.
Design af dansk porcelæn og sølv
Dansk porcelæn kom for alvor på verdenskortet med Den Kongelige Porcelænsfabriks Flora Danica- stel, som i dag koster en herregård at erhverve sig. Også Bing & Grøndahl opnåede stor opmærksom i slutningen af 1800-tallet med Hejrestellet skabt af Pietro Krohn, der mest kendes for Peters Jul.
Dansk sølv er især blevet berømmet gennem Georg Jensen. Georg Jensen sølv fra den såkaldte Skønvirke-tid i begyndelsen af 1900-tallet er i dag særdeles eftertragtet. Opsatser, brocher, bestik og meget andet opnår indimellem fantastiske priser på auktioner verden over. Søger man f.eks. efter Georg Jensen på Ebay, så er der dels utrolig mange effekter til salg, og værd at bemærke er det også at priserne på bestemte sølvarbejder er astronomiske.
Dansk arkitektur
Kigger vi tilbage i tiden, så er Chr. 4-stilen (en form for senrenæssance) blevet kopieret i en række andre lande. Derudover er det dog småt med dansk indflydelse på internationalt design indtil kommer til det 20. århundrede. Igen er det i forvejen kendte møbelarkitekter såsom Arne Jacobsen, Finn Juhl og naturligvis den blændende arkitekt Jørn Utzon, der er kendt for operaen i Sydney, som lyser op. Der er også andre danskere, som har sat deres præg på international arkitektur, men mere derom i en særskilt artikel.
Dansk design i dag
Dansk design har vel nok ligget noget i dvale de seneste 20-30 år i al fald inden for møbeldesign. Der er dog nogle spændende nye danske designere på vej. For det meste lægges der stadig vægt på det funktionelle aspekt: det er måske blevet endnu vigtigere end tidligere. Derudover er der blevet mere frit slag, hvad angår æstetik og andre idéer, som integreres i møblerne. Nogle er meget bombastiske i udtrykket og andre higer tydeligvis efter et simpelt udtryk, der eventuelt byder på et oplevelsesorienteret aspekt. Deltag på de danske design messer, hvis du vil vide mere om, hvor dansk design er på vej hen!