RENSNING OG OLIE-BEHANDLING AF TRÆ

RENSNING OG OLIE-BEHANDLING AF TRÆ

RENSNING OG OLIE-BEHANDLING AF AFRIKANSK MASKE I TRÆ

For noget der kunne føles som et par små evigheder siden viste vi her på siden et billede af en afrikansk maske, der trængte til en grundig overhaling. Vi lovede samtidig at skrive lidt om manøvren og vise nogle anskuelige billeder fra det lille projekt. Det sker hermed. Et par gode råd til hvordan man nemt, og uden større svineri end når man laver otte retter mad til tolv personer, kan sysle ved sit køkkenbord.

DSC06616

Masken er ikke mere antik end De og jeg, og heller ikke så kostbar at behandlingen (hvis den gik galt) kunne ødelægge noget uerstatteligt.

Og det er måske råd nr. et. Kast Dem ikke ud i noget der er så kostbart, sjældent eller fint, at De ikke bare kan sige "pyt", hvis det hele ender galt. Jeg skal måske indføje at denne lille rense/olie-behandling også kan anvendes på andet end afrikanske masker.

Hvor masken nærmere har befundet sig, inden den kom i mit eje, har jeg ikke den fjerneste anelse om. Den har i hvert fald ikke været opbevaret særlig godt. Snavs og pupper fra ukendte insekter havde sat sig godt på træet. Så efter en let afbørstning tog jeg fat med den lokale tandlæges aflagte redskaber (en glimrende tandlæge, men han tålte ikke at blive sagt imod) og skrabede pupper og hestemøj bort.

DSC06617

Herefter hed det en lille sjat sprit på køkkenrulle. Brug ikke for meget sprit, så er det svært at kontrollere hvor meget skidt man fjerner, og det er kun det mest løse eller klumpede jeg har valgt at fjerne. Alternativt var masken blevet for "ren" og den fine patina gået tabt.

Prøv altid med en vatpind fugtet med sprit, inden De angriber hele området. Det kan ske at farverne opløses i sprit, og det er jo ikke hensigtsmæssigt.

Det er i det hele taget altid en god ide at lave en lille afprøvning af renseteknikker, inden man tager fat for alvor. Så går det heller ikke så galt som da en bekendt ville rense et MEGET dyrt og MEGET moderne maleri. Det havde kostet i nærheden af 30.000 kr. og det er dog en slags penge.

Fruen i huset tog fat med en flaske acetone og en god klud. Efter ihærdigt arbejde stod hun tilbage med et helt rent, hvidt lærred. Alle spor af kunst var forsvundet (hvilket måske i sig selv kan betragtes som en kunst) og det var hendes ellers forstående husbonds humør også, da han kom hjem.

DSC06619

Hvis resultatet af rensningen synes tilfredsstillende kan De nu fortsætte projektet. I et bæger/glas/bøtte blandes en sjat linoliefernis, en sjat terpentin og en sjat tørrelse til en let tynd blanding. Jeg vil anbefale et blandingsforhold der hedder 5 - 3 - 1. Med lidt øvelse og fornemmelse for disse ikke helt ugiftige sager (så hold døre og vinduer åbne) blander man bare. Forholdene i blandingen er blot ca-mål.

Husk at klude der har været i forbindelse med linolie er selvantændende. Dette er ikke en opfordring til pyromani men et godt råd til at undgå samme.

Selv bruger jeg køkkenrulle til slige sager og skyller det ud i toilettet. Der er ingen grund til at sjaske og pjaske med tingene. Bland så meget som der skal bruges, og når det ikke er nok, så bland en smule mere.

Nu kommer det store øjeblik, hvor olieblandingen skal føres over til masken. Til dette formål er en pensel et velsignet redskab. Jeg har valgt en mindre pensel med stive hår, så den samtidig kan "børste" olie ind i sprækkerne og ikke afsætter større mængde olie end overfladen bliver dækket.

DSC06622

Det er med mennesker og deres lugtesans som med mennesker og erotik. Nogle kan lide moderen, andre datteren (denne betragtning forekommer primært hos hankønsvæsener) og på samme vis er det med væsker af allehånde arter. Personligt synes jeg linolie nærmest dufter, men jeg kender gode mennesker der flygter ud af mit hjem på de dage, hvor den står på træbehandling.

Hvilken gruppe De selv hører til, finder De ud af når masken (eller hvad De nu har hittet på at lege med) i de følgende par timer skal have lov til at suge de herlige sager i sig.

I mellemtiden kan De jo muntre Dem med en god bog eller bage pandekager. Det er ikke forbudt at kigge lidt til masken i ny og næ, og se hvorledes olieblandingen forsvinder ind i det sultne træ.

Når bogen er læst og pandekagerne dufter velsignet ud gennem de åbne døre og vinduer er der gået et par timer og De kan nu aftørre overskydende olie. Sørg for at der ikke sidder olie tilbage i sprækker og revner. Det vil give et grimt blankt udseende når masken tørrer op.

DSC06624

Nu er masken færdig ... lige til at lægge ud på den uslåede græsplæne, som sidste billede i den lille serie viser. Den kan også hænges på væggen.

DSC06626

Sluttelig bør jeg måske forklare den listige kemiske sammenhæng. Linoliefernis er i sig selv en lak der tørrer over kedsommelig lang tid. Derfor tilsættes lidt tørrelse. Hvis man blot havde brugt almindelig olie ville det slet ikke tørre og derfor tiltrække snavs og støv. Terpentinen fortynder det hele så det lettere trækker ind i træet. Når det tørrer efterlader det en beskyttende hinde både på og i træet og således træder farver og struktur bedre frem.

De anvendte væsker kan købes hos enhver farvehandler (med mindre indehaveren er idiot). Tandlægeredskaberne kræver at man kender en tandlæge, men med lidt fantasi kan man sagtens finde redskaber der kan tjene samme formål.

Rigtig god fornøjelse!

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.