En lille julehistorie

En lille julehistorie

En lille julehistorie.

Nu nærmer julen sig, og før vi ser os om er det tid til julepyntning med stjerner og nisser og alt det andet der hører julen til.  I antik 44 modtog vi for nylig et stykke pynt af de større. Faktisk så stort at det ikke lige passer på hverken juletræ eller julebord.

Et gigantisk alterkors fra ca. 1900. Med keltisk inspiration og indlagte halvædelstene i ca. 20 kg messing og med knap en meter i højden er det en både sjælden og spændende antikvitet, som man ikke falder over hver dag.

Men inden vi overhovedet tog nærmere stilling til korset og dets eventuelle fremtid, tog vi kontakt til Politiet i Odense for at bede dem om hjælp. De skulle nemlig hitte ud af om korset måske manglede et eller andet sted, og hvis der er noget man skal holde sig LANGT fra, når man har med gamle sager at gøre, så er det genstande der ikke er erhvervet på reel og ærlig vis.

Der findes noget som hedder koster-databasen. Det er en database der indeholder efterlysninger og fremlysninger på ting og sager, som ugerningsmænd har tilegnet sig gennem tiden. Det er vist Rigspolitiet der har oprettet den. Takket være denne fik vi så i dag besked på at korset ikke var efterlyst nogen steder. Det var jo rart, for ellers havde vi omgående sendt det til de rette ejere, som formodentlig har været en kirke et eller andet sted. 

Det kunne måske være England, men nedad mod syd kunne også være en mulighed. I Frankrig og ikke mindst Italien blev mange kirker bombet under anden verdenskrig og meget kirkeinventar spredt over hele Europa. Korsets størrelse taget i betragtning, har det sikkert hørt til i et meget stort rum. Alterkors ses kun sjældent i dette format, med mindre det skal pryde i en domkirke eller katedral.

Nu skal vi bruge lidt tid på at undersøge korset, se om vi kan komme lidt ind omkring dets historie. Og så kan lidt af julens budskab jo sprede sig i butikken i reflekserne fra den blanke messing.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.