Trænger din jade til en tur?

Trænger din jade til en tur?

Trænger din jade til en tur?

- Er du én af dem der har købt jade fra Prins Henriks samling, er her gode råd at hente.


”-Det er så autentisk”, hører jeg ofte folk sige om ting der har en smule patina eller slet og ret snavs. Som regel er det noget sludder, men udtrykket dækker meget godt, hvad folk synes er spændende og ligefrem smukt.

Ting må godt være slidte, beskidte og i mere eller mindre defekt stand, så er det ”autentisk”, og fred være med det. Der er til gengæld andre der gerne vil have at deres samlerobjekter har en vis grad af renhed og måske oven i købet har fået en mild overfladebehandling, der bibringer tingen lidt af fordums skønhed og pragt.

Sådan har et været for nogle af vores kunder der har henvendt sig og spurgt hvor meget eller lidt, de kunne tillade sig at gøre ved deres købte jade fra Prins Henriks samling. Det er heldigvis en smagssag hvad man vælger, men med en simpel behandling kan man let få gammel jade til at gløde og få nyt liv.

I al sin enkelthed handler denne ganske ufarlige behandling om at rense og oliere jaden. Den kan også bruges på fedtsten, alabast og talrige andre mere eller mindre porøse stenarter.

Start med at tjekke hvor labels med prinsens monogram, numre m.v. sidder samt om han selv har skrevet noget på jaden. Nu ved du hvor du IKKE skal rense på stenen, for ellers kan det blive vasket af. Vaskemidlet du skal bruge er enten almindelig husholdningssprit eller vinduesrens. Påfør det med en klud eller et stykke køkkenrulle, så du gnider snavs, fedtpletter, rester af gamle klistermærker m.v. af.

Så snart overfladen er tørret kan du nu påføre olie. Det skal være en tynd og syrefri olie, endelig ikke en fed madolie. Vacelinolie er velegnet. Symaskineolie ditto. Du smører det i et tyndt lag ud over stenen i et så jævnt lag som muligt. Brug endelig ikke for meget.

Lad nu olien trække ind i jaden ind til næste dag, hvor du så kan tørre evt. overskydende olie af. Hvis du synes overfladen er blevet lidt mat, kan du polere jaden med en bomuldsklud eller lignende. Jo længere du gnider, des blankere bliver overfladen.

Rigtig god fornøjelse.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.