FINN JUHL - DESIGN MØBLER

FINN JUHL DESIGN MØBLER

Finn Juhl gik sine egne veje med hensyn til design møbler. Det indbragte ham med tiden meget stor anerkendelse international såvel som nationalt. Han var så at sige fader til den specielle danske Teakstil, fordi han udviklede en række nye metoder til behandling af og konstruktion med teaktræ. Finn Juhls design var på mange måder banebrydende med sit unikke organiske formsprog, der tillod fine detaljer sammen med en høj grad af funktionel bekvemmelighed. Han høstede intet mindre end seks guldmedaljer for sit design af den danske stand ved Triennalerne i Milano 1954 og opnåede dermed verdensberømmelse. I modsætning til Kaare Klint og dennes åndelige fæller, ville Finn Juhl ikke tilbage til de klassiske former og møbeltyper, men rettere skabe et nyt udtryk, der kombinerede det funktionelle med håndværksmæssig kvalitet og æstetisk nydelse. De bølgende organiske former var vitterligt noget nyt i dansk design, og formentlig også noget enestående internationalt at dømme ud fra modtagelsen af Finn Juhls design. En af de mest kendte møbler er Høvdingstolen fra 1949. Derudover er Pelikan-stolen et godt værk, der dog kan fremstå en anelse komisk med nutidsøjne.

Finn Juhl designede også tekstiler, glas, træskåle og meget andet for mange af de kendte danske mærker såsom Bing & Grøndahl og Georg Jensen. Hans succes bragte ham vidt omkring blandt andet stod han for interiør-designet af en del af FN-bygningen i New York. For SAS designede han dels interiøret til visse billetkontorer i Europa og Asien samt interiøret til SAS' DC-8-fly.

Det er ikke nemt at komme i nærheden af Finn Juhls originale design møbler, da de koster en hel del penge. Han hører absolut til blandt nogle af de dyreste danske designere. Hvis man er så heldig at have økonomi hertil, så får man til gengæld nogle dybt visionære møbler, som for de flestes vedkommende allerede er indskrevet i rækken af danske klassikere. Hele Finn Juhl kollektionen tilhører i dag Hansen & Sørensen, der stadig fremstiller visse af møblerne.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.