En kongelig kunstsamling

En kongelig kunstsamling

En kongelig kunstsamling

- og Prins Henriks samling

I de gode gamle dage, ca. 1650 grundlagde Frederik III det kongelige kunstkammer. Han fik samlet alskens kuriøse og sære sager, lige fra udstoppede skildpadder til (en del år senere) et par vakre guldhorn. 

Alt hvad der i tiden var nyt fra den store verden eller urgammelt i vores egen andedam fandt plads her. Når der kom gæster til slottet kunne de bese herlighederne og kongen kunne få lov at prale lidt (hvad mange konger godt kan lide).

Det har til alle tider været kongers, kejseres og fyrsters lod at samle.

Indisk kvinde hovede udskåret i basalt stammende fra relief

 

Vores alle sammens Prins Henrik samlede også. Han var godt nok hverken konge eller kejser --- eller fyrste for den sags skyld, blot prinsegemal.

Ikke desto mindre skabte han i sine leveår i Danmark en helt fantastisk samling der absolut kunne gøre det største kunstkammer eller den ædleste konge vissengrøn af misundelse.

Det var især hans store samling af jade, Kinas fineste ædelsten samt hans afrikanske ting, der kendetegnede hans samlerglæde. Det er der skrevet så meget om, at det ville være fjollet at bruge plads på det her. Det korte af det lange er, at vi i disse dage går rundt i butikken, næsten som om vi gik på bonede og royale gulve .. .. for en del af Prinsens samling er nemlig kommet til Antik 44 i Bogense.  Og det er vel at mærke ting som i den kommende tid bliver solgt igennem vores webshop.

Stor jade skæring af spinatgrøn jade forestillende drage

 

Det har været et fantastisk held at vi har fået mulighed for at kunne formidle en del af Prins Henriks samling videre. Ikke mindst fordi den ud over jade og africana tæller mere sjældne ting fra prinsens samling. Således er der både bronze, glas, krystal, næsehorn, keramik, porcelæn, halvædelstene m.m. mellem vores spændende vareudvalg.

Tingene fortæller i høj grad historie. Både deres egen i kunstnerisk udtryk og form, men også Prins Henriks, når man på nogle af tingene kan se hvad han har skrevet på dem eller foretaget mindre reparationer på.

Arkaisk drikkekar af mørkegrøn jade, indlagt turkis

 

Alle ting der bliver solgt har været gennem et anerkendt dansk auktionsfirma med kyndige og vurderende hænder. Nogle har en påsat mærkat med det kronede H, andre af tingene har den originale signatur af H med krone eller de originale numre der henviser til prinsens journaler.

Følg med i den kommende tid, når vi præsenterer udvalget, men tøv ikke for længe, hvis du har lyst til at erhverve dig et stykke unik historie fra Prins Henriks Samling. Der bliver hurtigt udsolgt.

Luba maske fra central Afrika

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.