Fra det gamle Ægypten

Fra det gamle Ægypten

Fra det gamle Ægypten

Når man i det daglige arbejder med antikviteter, sker det, at man af og til støder på virkelige antikviteter, antikker der er mere end 1000 år gamle. Oldsager af flint, rav m.m. fra den danske oldtid, en romersk olielampe fra tiden hvor Colosseum stod hel og intakt, løver åd slaver og Cæsar var kejser, eller en lille oliekande som ingen brugte mere, efter den dag i efteråret år 79 hvor Pompei gik til grunde. Man står somme tider med en ting i hænderne og mærker historiens sære vingesus: Hvis denne ting kunne tale, fortælle sin historie...

Det er netop en sådan ting, eller rettere sådanne ting, vi i den kommende tid lægger ud i vores webshop. Ting der er mellem 2.500 og 3.500 år gamle. Fra det gamle Ægypten.

Horus "øje" - et af de mest kendte Ægyptiske symboler for sundhed og kontinuitet
- Horus "øje" - et af de mest kendte Ægyptiske symboler for sundhed og kontinuitet

I samme periode som brygger Carl Jacobsen (Carlsberg) byggede Glyptoteket, som stod færdigt 1897, og fyldte det med ypperlig kunst fra det meste af verden, og ikke mindst sager fra Det gamle Ægypten, mumier, grave, kunstgenstande, vandrede der gennem Københavns gader en ung mand der hed Holger Ferlov. Han blev Udlært boghandler hos Carl Larsen på Købmagergade og medhjælper hos Thaning & Appel. Efter soldatertjeneste 1898 blev han medhjælper hos Carl Cnobloch, Leipzig, Wilhelm Frick, Wien, Parker & Co., Oxford og juni 1902 - sept. 1903 Librairie Nilsson, Paris. Samtidig med hans arbejde som boghandler begyndte han at interessere sig for handel med kunst og formidlede salg af mange af datidens store kunstnere.
Hjemkommen til Danmark havde han allerede i 1902 forretningsaktiviteter med Glyptoteket. Han etablerede også sin boghandel Andreas Schous bog & papirhandel samt ditto forlag, hvor han udgav bøger og kunstkort. Med sin  kritiske sans og store viden om kunst og kultur blev han en af de kendte skikkelser i det Københavnske overklasse-kultur-miljø på den tid. I 1914 helligede han sig helt og aldeles handelen med kunst og ikke mindst antikviteter.

I årene omkring 1900-1925 var der meget mode i det nye og fremmede der blev "opdaget" rundt om i verden. Østens mystik, indiske guruer, Howard Carters udgravning af Tut Ankh Amons grav og meget andet gav fantasien næring og gav L art Nouveau stilen vokseværk i tema og udformning. Ikke mindst blev Det gamle Ægypten et populært emne. Brygger Jacobsen købte en hel grav der blev pillet ned, sejlet til Danmark og opsat i Glyptoteket med mumier, gravskatte og hele molevitten. Holger Ferlov var noget mere beskeden, men skabte sig en lille fin samling af ægyptiske amuletter, gravgaver og smykker.

Duamutef - den ene af Horus sønner i skikkelse af sjakal
- Duamutef - den ene af Horus sønner i skikkelse af sjakal

Denne samling har Antik 44 for nylig erhvervet på auktion fra Holger Ferlovs efterkommere. Samlingen er en sjælden og særdeles spændende ting. Der er ikke uvurderlige kunstskatte imellem, men gode ting som alle med interesse for ægyptologi kan glæde sig over. Ting som sjældent bliver udbudt til salg, men samtidig ting som er så tilpas "almindelige" at de kan handles frit uden at nogen skal få moralske opstød over det. Dog er det muligt at nogle af tingene ikke kan udføres fra landet. Det skal køber i så fald lige undersøge.

Små hjælpere, ushabtier, figurer af fajance og andre materialer brugte man til at give den døde med på rejsen, ligesom amuletter, ofte forestillende ting som den døde havde brugt i levende live, skulle lette tiden i den kommende ujordiske tilværelse. Fra Ferlovs samling er der enkelte ushabtier der sættes til salg, samt amuletter og ikke mindst en lille serie gudefigurer der både blev båret at de levende og de døde. For de sidstnævntes vedkommende, blev de syet ind i mumien eller på anden vist fæstnet til den døde. Men hertil kommer en rimelig stor samling perler der daterer sig til 1500 f.Kr. til 500 f.Kr. Bl. a. de ret sjældne Øje-perler samt symbolperler af agat og karneol. Også keramiske perler er fint repræsenteret.

Gudinden Sekhmet med løvinde hoved - hun var den frygtelige gudinde for krig og brændende ørkensol
- Gudinden Sekhmet med løvinde hoved - hun var den frygtelige gudinde for krig og brændende ørkensol

Grundet de ret mange perler har vi valgt at få fremstillet nogle få sæt øreringe i 14 karat guld hvor nogle af perlerne indgår. Det gør de sammen med nogle gamle nordafrikanske perler fra Prins Henriks samling. Disse perler har vi hidtil ikke udbudt til salg, men vi synes lejligheden her er passende .. .. At forene antikker fra Ægypten med Prins Henriks antikke afrikanske perler.  Ligeledes vil andre af de ægyptiske effekter, hvor det skønnes interessant, blive solgt sammen med de "royale" perler. Vi vil gøre opmærksom på hvilke af vores varer der vil være egnede til at sætte i f.eks. en halskæde og bruge som smykke, og hvilke ting der p.g.a. skrøbelighed ikke vil være egnede. Det ville jo være synd at bære en lille 3.500 år gammel perle om halsen, hvis den pludselig gik i to stykker. Har du en særlig ide eller tanke om et smykke, hvor prinsens eller de ægyptiske perler indgår, skal du være velkommen til at kontakte os, så vi sammen kan skabe dit helt eget unikke smykke.

En stor del af Holger Ferlovs samling, der nu sættes til salg, vil kunne findes på Antik44.dk .. Men en del af smykkerne vil kun være lagt på vores nye hjemmeside Retrosmykker.dk

Rigtig god fornøjelse med vores varer fra det gamle Ægypten.

Lille kvinde som vi mangler at blive klogere på - sandsynligvis frugtbarhedssymbol
- Lille kvinde som vi mangler at blive klogere på - sandsynligvis frugtbarhedssymbol
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.