JUST ANDERSEN - LAMPER, VASER OG FIGURER I BRONZE, TIN OG DISKOMETAL

Ib Just Andersen blev født i 1884 på Grønland, hvor han boede med sin familie i nogle få år, før de rejste til Danmark, hvor Just Andersen levede indtil sin død i 1943. Han er uddannet billedhugger og sølvsmed fra henholdsvis Skolen for Dansk Kunsthåndværk og Kunstakademiets Billedhuggerskole.

Just Andersen startede sin erhversmæssige karriere som dekorations-billedhugger hos H.C.C Lamberg Petersen. Senere udførte han adskillige designs for mange kendte sølvsmedje såsom A. Michelsen og P. Hertz. Just Andersens eget værksted gav de bedste danske designforetagender stor konkurrence, og Just´s arbejder målte sig i anderkendelse med de store mestre f.eks. Georg Jensen.

Just Andersen opnåede stor anderkendelse i udlandet og deltog på verdensudstillingerne fra 1918 og fremefter. Georg Jensen blev især kendt for sit sublime sølvarbejde, hvorimod Just Andersen kastede sig over bronze og ikke mindst materialet diskometal, som han selv opfandt og opkaldte efter sin fødeegn i Grønland nemlig Diskobugten.

STILART OG MATERIALER: BRONZE OG BRONZE-LOOK MED DISKOMETAL

Just Andersens inspiration kom fra klassiske former blandet med et moderne nordisk formsprog, som vandt gehør på den store verdensscene. Stilmæssigt hører han vel bedst til Art Deco bevægelsen, selvom hans arbejde tydeligvis går langt ud over klassisk Art Deco stil. Andersens popularitet skal dog ses i sammenhæng med Art Deco´ens succes i 20´erne og 30´erne, da materialevalg og formgivning uden tvivl har talt til den gode smag på det tidspunkt.

Just havde en forkærlighed for bronze, som egnede sig godt til f.eks. vaser og figurer. Bronze var og er dog er dyrt metal, så for at nå ud til et bredere publikum, måtte han finde på et billigere materiale at arbejde i. Det førte ham til opfindelsen af diskometal. Diskometal er betegnelsen for en legering, som minder om tin. Den består så vidt vides af bly, tin og antimon, og legeringen med efterfølgende overfladebehandling efterligner så at sige patineret bronze. Diskometal blev en bragende kommerciel success, selvom bronzen stadig var foretrukket i de bedre kredse.

DEN KOMMERCIELLE SUCCESS

Med opfindelsen af diskometal påbegyndtes en stor produktion af lamper, vaser, lysestager, jardinieres mv. sideløbende med produktionen af bronze-arbejder. Just Andersens forretning ekspanderede kraftig med butikker i USA, Italien, Frankrig og Tyskland. Den kommercielle succes var i hus - ikke mindst med finansiel støtte fra GAB, guldsmedjenes aktieselskab i Sverige. Ud over at designe for sin egen forretning, tegnede han også adskillige arbejder for GAB. Vi kender ikke hele Just Andersens indflydelse på GAB´s produktion, dog er nogle helt oplagte designs tilskrevet ham.

JUST ANDERSENS BETYDNING FOR DANSK DESIGN HISTORIE

just_andersen_pamflet

Hvor Georg Jensen for mange er indbegrebet af dansk kunsthåndværk, så har Just Andersen aldrig rigtig opnået samme status herhjemme, selvom Andersens forretning var mindst lige så stor som Jensens i kroner og øre, og Andersen høstede ligeså mange roser og præmier på diverse verdensudstillinger. I udlandet (især USA) ved man dog ganske godt, hvem Just Andersen var, og hans arbejder ses den dag i dag på designhistoriske udstillinger, hos de største auktionshuse og i de fineste antikvitetsforretninger i New York, Los Angeles mv. Prismæssigt er der store udsving på hans ting, dog er han generelt blevet en ganske dyr designer.

PRISER PÅ JUST ANDERSEN

Mindre vaser og små skulpturer kan erhverves for ganske få penge, da der findes mange af dem, og de tiltrækker sig ikke den store opmærksomhed fra samlerne. Store vaser især i bronze kan nemt koste mellem 3.000 og 120.000 kr afhængig af, hvor sjældne de er. Bronze er generelt dyrere end diskometal, dog blev et par kandelabre i diskometal solgt for intet mindre en 95.000 kr i 2008 på Treadway-Toomey Auction lige uden for Chicago. Det er helt afgørende for alle genstande af diskometal, at standen er god, dvs. patineringen er intakt uden gennemslid mv. Der ses ret mange diskometal lamper på markedet, i meget forskellig stand. Hvis standen er perfekt, så varierer priser på auktion for et par lamper i diskometal fra 12.000 kr til 60.000 kr. Også vaser udført for GAB kan opnå ganske flotte priser. Der er solgt GAB-vaser på auktion i USA for 40.000 for et par år tilbage. Just Andersen ting af tin opnår sjældent særligt høje priser, da tin fortsat anses som et "billigt" materiale og ikke efterspørges i nævneværdig grad.

JUST ANDERSEN STEMPLER: BRONZE, DISKOMETAL, TIN OG SØLV

Ting af Just Andersen er stemplet i nummerserie og med indikation af materialet. Bronze er stemplet B plus et nummer i serien, diskometal er stemplet D plus et nummer i serien. Tin og sølv kan have et "Just"-stempel. Serienumre mindre end 1600 er fra før 1945, serienumre over 1600 er fra efter 1945. Produktionstidspunktet er ikke det vigtigste ved prisfastsættelsen, da mange høje serienumre nyder rigtig fine priser.