GEORG JENSEN - DESIGN

Den verdensberømte danske designer Georg Jensen har bestemt gjort sit for at få sig selv og Danmark placeret på det internationale design verdenskort. Georg Arthur Jensen så dagens lys i 1866 i Raadvad - ja, byen med knivefabrikken, hvor han selv skulle arbejde senere. Egentlig ville Georg Jensen være skulptør og bragte da også en del værker til live af denne vej, men historiens anderkendelse er i udpræget grad knyttet til sølvsmedearbejdet. Af uddanelse var Georg Jensen guldsmed og bestod senere Kunstakademiets eksamen med udmærkelse på skulpturlinien. I de første år herefter arbejde Georg Jensen med skulpturer og ler genstande. Det var først da han kastede over sølvsmedearbejdet blandt under stærk påvirkning fra Mogens Ballin, at han for alvor fik opmærksomhed i Danmark såvel som i udlandet. En virksomhed blev grundlagt i 1904 i Bredgade 36 og den voksede med raketfart. Senere blev der åbnet butikker i Berlin, Paris og New York, og roserne til Georg Jensens unikke sølv arbejde væltede ind fra diverse store udstillinger. 1. verdenskrig betød økonomiske problemer - ikke blot for Georg Jensen, men også for flere danske banker. Således mistede Georg Jensen alt hvad han ejede da hele to af hans brugte banker gik konkurs kort efter afslutningen af 1.verdenskrig. Det kom senere til brud med ledelsen i Georg Jensens foretagendet og Georg Jensen døde pludseligt i 1935.

DESIGN - STIL OG PERIODE

Georg Jensens design skriver sig ind i designhistoriens Skønvirkestil (Arts and Craft Movement) ca. 1880-1920. Bevægelsen var en modreaktion til industrialismens dårlige produkt-kvalitet, fattige udtryk og billige materialer. I denne periode tilkæmpede kunsten sig en plads i tilvirkningen af brugsgenstande - deraf Arts & Craft! Stort set alle betydningsfulde designere i denne periode var ikke direkte uddannet inden for deres respektive fag f.eks. sølvsmedearbejde, men havde en kunstnerisk uddannelse bag sig - Georg Jensen havde begge dele, hvorfor han måske kan andes for at være en af de helt store ekponenter for Arts and Craft bevægelsen. Man begyndte i skønvirkeperioden at anvende bedre materialer såsom sølv. Ofte blev selve designstilen mere organisk end de industrielt masseproducerede varer, men stilen kunne nu også sagtens være mere stilistisk. Georg Jensens unikke sølvarbejde tog primært idémæssigt udgangspunkt i hans skultørbaggrund. Han var uden tvivl en af det første til at give sølvet liv - kort og godt liv. Han kombienerede dette islæt med sten, som det ses af hans brocher. Georg Jensens smykker og korpussølv blev det helt store hit.

GEORG JENSENS SMYKKER

jensen_brocheDet er det organiske, det formfuldendte og den høje materialemæssig og arbejdsmæssige kvalitet, der i højsædet. Brocher, bæltespænder, hårspænder, ringe og halskæder bærer tydeligt præg af en naturalistisk inspiration dog med en stiriliseret tilvirkning. Typiske motiver er blade, nødder, frugter, fugle og blomster. Ofte ser man Georg Jensen smykker med sten indlagt f.eks. rav (brunlig), malakit (grønlig), blå månesten og krystaller. Historien ironi er det, at Arts & Craft bevægelsen søgte at lave smykker og brugsgenstande for den almindelige mand. I dag er priserne på Georg Jensens smykker og sølv mildest talt ublu. En broche kan nemt snige sig op 65.000,-kr, hvis den er lidt sjælden. På den anden side så er det jo ikke let at sikre sig imod succes! Derfor er det også prisværdigt i ordets egentlige betydning, at Georg Jensen smykker kan erhverves for under 1000,-kr - det gælder dog fortrinsvist de nyere smykker, som man jo må betragte med helt andre øjne end de tidlige sølvsmykker fra Georg Jensen foretagendet.

DE MODERNE PRODUKTER

Det er nærmest ikke til at overskue, hvor mange forskellige produkter, der strømmer ud fra Georg Jensen dynastiet idag. Det er dog fortsat i god tråd med det oprindelige ønske om, at lave kvalitetshåndværk ud af normale brugsting til priser, som menigmand kan betale. Nogle vil dog mene, at det er gået for vidt med f.eks. guldnisser i kobber til Juletræet, men det er en lang diskussion...I dag er det langtfra materialet, der er afgørende for, om folk synes en brugsgenstand er pengene værd. Hvis tingen er praktisk, simpel i designet, anderledes eller funktionel smart, så kan man sagtens tage gode penge for genstande i knap så lødige materialer som sølv. F.eks. sælges der i dag Georg Jensen ure i rustfrit stål - de er i udsægt design - anderledes må man bestemt sig, og derfor sælger de. Quark kaffe- eller tekande er et andet godt eksempel på typisk dansk design, hvor det simple, rene og funktionelle design falder sammen i et unikt udtyk. Gå selv på opdagelse i webshoppen her: www.georgjensen.com

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.